Våren är här

Nu har våren kommit till denna fantastiska trädgård. Tulpanerna och forsytian blommar för fullt, för att inte tala om Magnolian. Den är så pampig att det nästan tar andan ur en.

image35



Någon riktig puts på trädgården kan vi inte räkna med i år och Bergvärmeborrarna smutsade tyvärr ner den bortre delen av trädgården en del men det är sådant som försvinner med tiden, inget att göra åt.
    


Jöns har nu grävt färdigt i huset. Markduk och singel är utlagt i vissa delar.
Sedan har det varit mycket lastningsarbete den senaste tiden. Lekablock, kanalelement för grunden, golvvärmegrejer, putsbruk m.m. Undrar just hur många kilo och steg det blivit av detta.

En dag rev vi köksväggen mot trädgården, den nästan ramlade av sej själv.
Så var det ett öppet hål i väggen "öppet hus" kallar vi det.
 

Den veckan var det lite kyligt att jobba i huset. Jag gav mej på klädselbrädorna på vinkeln och på blivande glasverandan. Så mycket damm och bråte det finns bakom panel. Mössen har haft enorma samlingar i väggarna, mängder av hasselnötter, näsor från lönn osv. En hel del murkna och maskangripna träväggar har vi hittat. Detta
hus var verkligen i behov av renovering.
 


Så har badrummet fått gå hädan. I Lördags var jag på Friskis på förmiddagen (vi hade kick off). När jag kom till Gamleby (efter dubbla träningspass och stort lass smörgårtårta) var släpet nästan färdiglastat med badrumsinredning, så iväg på den sedvanliga turen till soptippen. När vi kom tillbaka gick jag lös på väggar och golv i badrummet. Jöns fick koppla om inkommande vatten så att det skulle funka även i fortsättningen. Nu är alltså toan väck, blir att knipa några veckor...


Så har vi jobbat med att mäta upp golvet så att det skall komma i rätt nivå. Man har en metallinjal och ett jättevattenpass, funkar bra faktiskt. Under badrummet finns en liten källare och den stack upp en bit i förhållande till det nya (blivande) golvet så det var bara för Jöns att ge sig på muren först med borrmaskin och sedan med släggan. Det dånade och rök så jag trodde alla grannarna skulle komma springande och undra vad som försegick. Det var söndag och då är jag alltid trött efter full arbetsvecka,  kvällar och lördagen i huset.  När man är trött då är allt trist. Så för att pigga upp oss så kör vi med varandra lite.  När det dammade och rök som värst frågade jag Jöns varför ha slöade så hemskt. Det blir lite roligare när man kan skämta lite. Det var enorma cementblock som skulle förflyttas och balanseras för att inte ramla ner i källaren. Detta var slit. Jöns har blivit jättesmal och stark med. Träning ger resultat alltså...

Fika piggar också upp. Här är våra fikapallar
 JH


Vi jobbar på.

Eftersom allt golv nu var uppbilat så var det bara att fortsätta att plocka upp bitarna, upp på skottkärra och ut i vagnen som Bertil lånat ut till oss. Vet ej vad vi skulle gjort utan den. Bertil har verkligen en särskild plats i våra hjärtan nu. Jöns fortsätter med sin favorit sysselsätning, ja ni vet vad, GRÄVA.
Jag jobbar rätt hårt med att ta in pris på kapitalvaror. Det finns hur mycket som helst, hundratals olika ugnar, hällar, för att inte tala om KRANAR. Hur många kranar kan det egentligen behövas i detta land?

Vi måste börja tänka på fönster med. Vi ska ha i kuporna, i glasverandan och i Julias rum. Kataloger måste beställas hem. Ut på nätet alltså.

När vi grävt ut en massa jord så framträder ett antal JÄTTESTORA kullerstenar i grunden. De måste väck. Vi anlitade en stensågarfirma och jisses vilket jobb de måste haft. Hela hustet (som nu mest är ett skal) var nedsprutat med vatten blandat med stenmjöl. Hur har de sett ut när de gick för dagen?? Bra blev det i alla fall.

Så återstod ett antal framgrävda gråstenar i marken (inne i huset). Ronny och Oskar hjälpte oss med dem. En av dem åkte ut, det var en syn att beskåda när tre män kånkade och stånkande äntligen fick ut stenbumlingen. Nä detta går inet sa ja. Men då sa Jöns JAG TYCKER DET GÅR BRA. Senare beslutades det att resten av stenarna skulle grävas ner i stället för att forslas ut.



Gräva, gräva , gräva. Så en kväll råkade Jöns gräva av en kabel. Det visade sig att han grävt av delar av inkommande elkablen, en fas gick åt skogen så vissa lampor gav upp. Kabeln hade minst sagt en konstig placering...Man hade inte kunnat förutspå att det fanns en kabel där. Han blev inte glad om man säger så. När han är på det humöret så gäller det att snida medan järnet är varmt, annars kan han pysa över!
Raskt kutade jag in till Margret och bad att få låna telefonkatalog och telefon. När jag så kommer fram til SHK och berättar att min man grävt av en kabel, så skrattar mannen som svara och säger: SÅ SKICKAR HAN DEJ ATT RINGA OSS. Hur som helst så fick de komma dit och fixa till det lilla missödet.



Spiraltrappan sålde vi på fyndtorget, så nu är det bara ett stort runt hål i taket.
Hoppas den kommer till nytta.


Så en fredagseftermiddag kom så vändningen. Veinge grus ledvererade singel. Bilen sprutade in och Jöns skyfflade ut så att han nästa säckade ihop (Jöns har ingen off knapp). Den helgen började vi att gjuta med så nu har det vänt. Skööönt.


Bygglovet damp ner i lådan. Då var humöret på topp må ni tro, fast vi föstod inte riktigt om det var fritt fram ändå...Det var det ju inte riktigt. Länsstyrelsen och Kulturmiljö i Halland ville ju komma och göra en förundersökning eftersom vi bor inom "fornlämning" ja det heter så. Undar om vi blir fornminne då!?
Hur som helst vill de komma och göra en "provgrop". Jobbet tar två dagar och det ska vi betala, ca 26 000kr. Ja ja vi visste att det kan bli såhär , men det är juklart vi hade ju hoppats på att de skulle avstå. Så är det ju även så att vi vet inte riktigt när de kommer och om de skulle hitta något då behöver de kanske mer tid och pengar.
Våra planer blir såklart framskjutna. Jöns blir jätterstressad av detta.

Bergvärme borrningen är i full gång. De fick borra 160 meter ner i marken. Trädgården blev inte riktigt så förstörd som jag befarat.
JH

RSS 2.0