Allt på en gång

Nu är aktiviteten stor
Det händer saker i varje hörn känns det som. Vi river och bygger nytt, river och bygger nytt osv.
Vi kan helt klart konstatera att huset varit i mkt dåligt skick. Nu är det inte mycket kvar av det gamla. Här ser man en maskäten bräda. Fast knaggarna har inte varit så populära.


   


Rundvandring hos Lars
Grannen Lars tittar ofta in. Han är liksom lite av en Coach för oss. Han frågar och berömmer och säger att vi förädlar huset så kommer han med tips och idéer. En dag bjöd han in oss på rundvandring i sitt hus. Ett mycket trevligt hem.

Snart kommer det äpplen
Många har frågat om vi kommer att göra som förra ägaren gjorde.  De satte nämligen ut överblivna äpplen från trädgården i en låda på häcken så att folk fick ta. Var lugna, vi för traditionen vidare så snart frukten är mogen.

Fotograf
En dag knackade en fotograf på och undrade om hon fick ta en bild på "gröna dörren". Det var tydligen en dörrtävling i en utbildning hon gick. Det var lite kul för jag hade just pyntat med lavendel från kökslandet. Klart att hon fick ta kort.

Visning
En turistgrupp med guid (Lars-Hugo) frågade om de fick komma in på tomten och titta på platsen där de arkeologiska utgrävningarna varit. Ja vi och vårt hus är berömda nu!

Glasveranda
Huset har en gång haft en glasveranda. Det har Maggan (en av förra ägarna) berättat och så hittade vi ett foto när vi rev en vägg. Klart att vi ska ha en glasveranda. Ingen stor, men ändå ett rejält ljusinsläpp. Ja då var det ju bara att sätta igång och riva. Stolparna var skarvade och alla brädor var inte spikade så bitvis ramlade den nästan ner själv.
Sedan var det bara att bygga en ny.


     


Om verandan var dålig så var inte trappen det. Jöns gav sig på den med släggan men blev helt slut så han åkte och hyrde en kobra igen. Det var precis att den orkade hacka sönder trappan.


  


Ledningar
En hel del ledningar och rör har det blivit. Här fixar Jöns avloppet till toa på övervåningen.
En ränna för sladdar i väggen bakom TV:n samt vattenledningarna i köket. Allt bli nytt och fräscht.


    


Så här ser skyddskåpan ut som sitter ovanför de inbyggda spotlightsen.
Den ska skydda taket från värmen som lampan alstrar.



  
Tak igen
När semestern var slut kom våra snickare  "Alma bygg" tillbaks. Denna gången var det taket och kuporna in mot gården. Två kupor skulle förstoras och en helt ny skulle byggas. Jöns hade hämtat en ställning som han och jag satte upp på söndagen. Tyvärr var vi tvungna att klippa ner vår fina Magnolia lite grand. Jöns bad trädet om ursäkt innan kan satte trädgårdssaxen i grenarna. På måndagen satte så snickarna igång.
Jöns hade tänkt vara med men de startade en helt ny del på hans jobb som han var tvungen att jobba istället. Det var mycket jobb med taket så det tog tid. Första dagen rev de mest. På lunchen när Jöns tittade förbi var hela gården full med bråte, regnet hängde på lur och det var allmänt rörigt. När det var som värst och Jöns stressnivå som högst så kommer hjälpen gående på gata. Det var Bobban. När han fick se läget gick han hem och bytte till jobbekläder och kom tillbaka och högg i med att lasta bråte på släpet så att Jöns kunde köra och tömma det på kvällen. Följande dagar var det jag som lastade släpet. Även jag hade tur, för på onsdagen dök han upp en stund igen. Bobban en räddare i nöden!


   

Det regnade av och till under hela veckan. Typiskt, inte bra när man lägger om tak. På fredagen var det värst. De hade just tagit av alla presenningar så böjade det regna rejält. Det var ingen bra dag. Jöns hade kaos på jobbet, jag var i stadsparken och jobbade med en utbildning i utomhuspedagogik tillsammans med lärare och det ösregnade rakt in i vårt hus. Det såg ut som en pool på golvet. Den dagen var vår värsta sedan vi blev ägare till huset. Hur skulle detta gå? Det torkar sa snickarna och det gjorde det med.


      


Här har jag tagit en före och efter bild på bråten jag lastade på släpet.
Man ser ju resultat med sitt arbete. Det är ju alltid skönt.

  


Huset är så snett att det fick till en hel del tankeverksamhet och överläggningar för att få till kuporna så att det skulle se snyggt ut, men till slut lyckades det.
Snickarna döpte kuporna till Tripp, Trapp och Trull, för ingen var den andra lik.
Det blev ett helt nytt ljus på övervåningen med de nya kuporna.

   

    

Vår rörmockare har varit på besök. Här har han kopplat in golvvärmen. Två slangar var för korta, på två andra hade märkningen lossnat, men han löste det galant. Skruvarna på bilden är Jöns favoritskruvar, dom e bra tycker han.

   

Rensning och upprustning
Eftersom det börjar dra ihop sig för att sälja gården, så har jag sysslat en del med att rensa i uthusen. Sorterat och slängt. Det har blivit turer både till återvinningsstationen (där jag dessutom blev getingstucken) och till tippen. Julia har rensat i sina garderober och hyllor. Vi planerar för auktion i kombination med loppis. Så har jag målat en del möbler som vi ska ta med oss. Små nätta möbler som går in i det lilla nätta huset.

Ny figur på köpet
Jöns har nu nått sin matchvikt (69 kg) från unga dar. Samma vikt som han hade när han låg i lumpen.

Janet





RSS 2.0