Påsken -en intensiv helg

Påskveckan blev intensiv. Golvet i köket och vardagsrummet skulle bilas upp. Sten, jord och grus skulle grävas upp och ut på släpet och sedan iväg, ja ni vet proceduren...

På Långfredagen hade vi hjälp av Göran och Ronny. Tack gode gud för det. Ronny är underhållaren nr ett. Han skämtar hela tiden. Då han hittade några trästickor i en fönsterkarm så spann han på att de snart skulle stöta på krokodiler i gropen de grävde. Vi fick många glada skratt den dagen, trots det hårda arbetet. Göran kom en runda dagen därpå med, det var finfint.


Förutom att serva med mat jobbade jag vidare med väggarna i tvättstugan och sedan även köket. Att riva ner gamla gipsplattor är lite meckigt. De flesta bryts sönder i små bitar och får man tag i en stor bit så blir man överlycklig. Jag blev till sist rätt haj på att jobba med kofoten. Bräcka, bända och använda hävstång på rätt sätt.



Eftersom bråten skall iväg till tippen måste det sorteras i olika högar. Jag jobbar ju med att organisera och planera så det här med att sortera passar mej rätt bra. Jag finner en viss tillfredställelse i att lägga och sedan se saker i olika högar (rätt konstigt vad som kan roa). Såklart vet jag ju att det är nödvändigt för miljön med. Man får ju träning med. Vattenledningsrör kan användas som skivstänger.


På tal om tippen så har vi fått veta att from 1 april har de öppet till kl 14 på lördagar. Gissa om glädjen var på topp i familjen. Yes! Nu skulle vi hinna dit ett par vändor på lördagen. Det skulle underlätta eftersom de stänger kl 16 på vardagar. Vi har haft massor av besök under veckan. Bertil och Maggan (grannar i Mellby) tittade in. Dagen efter kom Bertil med traktor och en stor kärra så att vi skulle kunna få iväg mer bråte varje gång. Det blev en spännande vinglande färd med skottkärra under snöfall upp på flaket via en ramp. Jisses vad vi jobbar. När vi sitter och pustar ut på Annandag påsk konstaterar jag att det var mycket mera jobb än jag någonsin hade kunnat föreställa mig (trots att vi gjort något liknande i Mellby). Klart att det finns översakningar i gamla hus men så är ju Jöns så himla noggrann. Visst är det bra men jag förstår att jag bör bli på min vakt när Jöns säger "jag tror att vi får riva den väggen med". Det betyder inte tror utan skall.

Vi har pratat om att hyra in en Bobcat för att gräva. Men Jöns säger att han tycker om att gräva. TYCKER OM! Det här går bra säger han. Ja det gör det kanske men hur lång tid kommer det att ta? Tveksamt om tidplanen håller.

   image23

Så letar vi efter ytterdörrar till glasverandan. Knut (min bror) har en som kanske kan passa. Jöns vill gärna göra en själv, fast det får bli längre fram. Knut och Bettan var på besök. Jag fick en egen skruvdragare i inflyttningspresent. Knut har läst om huset i Gamla Laholm (se kommentar i första inlägget i denna blogg) så vi får gå hem och plugga på, för sedan blir det väl förhör med storebror kan man tro.

Så har vi pratat med fler grannar, Claus, Tak och Jasmin. Lilla Jasmin är en helt bedårande liten flicka. De var tom ute hos oss i Mellby för att se hur vi bor. Det var trevligt. Carola och Björn (kompisar) har tittat in och så var Magnus (Julias kille) här en sväng.

När så påskhelgen är slut är även allt golvet uppbilat. Inte konstigt att man har ont i kroppen. Men jag måste erkänna att det känns rätt bra med. Man ser ju resultat även om det tra tid.
  
image25


Nu ser vi framemot att få klart vårt bygglov med. Man vet ju aldrig hur det går. Så ska vi se om vi kan få borrat för bergvärme inom ett par veckor. Vi har tagit i offert både på pump och på borrningen (hoppas gräsmattan klarar sej, har sett hur det kan se ut på andra ställen).


Full fart alltså...


Janet


Lite ute, lite inne...

Pannan åkte ut (Glänninge återvinningscentral fick ta hand om den). Värmen av då alltså. Jöns satte dit en fläkt så att vi skulle kunna vara där utan att frysa. Jag har jobbat med att ta hand om alla plantor som var utanför vinkeln.
Åh så mycket fint det finns i denna trädgård. Mer än en gång har jag saknat Sven (Svärfar) han skulle sett detta. Inte bara beundrat (för det vet jag att han hade gjort) utan gett mig råd. Vad är det och hur tar man hand om allt detta.
Jag satte spaden i marken och fick upp en mängd olika plantor. Rosor, pioner och förgätmigej, det kunde jag konstatera. Så var det vindruvor och en annan slingerväxt som ej presenterade sej. Jöns fick ta ner Järneken, Ja, vi vet att den är fin men där den står ska Julia bo. Några rosor planterade jag direkt på ett annat ställe i trädgården. Resten tog jag med hem till Björkäng och planterade i "runda landet". Får se om det kommer tillbaka till Gamlebygatan eller om det får stå kvar.  På kvällen kände jag att jag varit ute mycket, det blossade om mina kinder.
Julia jobbade med kantstenarna runt landet. Det var riktigt stora bumlingar. Hon slet som en häst. 
   

                                                                         

Karin (svärmor)och syster Ingrid och Kalle var på besök det var kul att få visa Karin. Hon kan ju inte förflytta sig så lätt så det var extra kul. Så blev vi inbjudna till Gun-Britt och Janne på fika. En sådan kaka hon gjort. Där träffade vi även Bittan och Uffe. De bor i ett pyttehus längre ner på gatan. Det var en välbehövlig paus.

Så fortsatte vi att jobba. Jöns grävde och grävde i vinkeln. Han säger att han tycker att det är roligt!!!
Jag rev ner väggarna i tvättstugan (lersten) och slängde ut på släpet genom "gröna dörrarna". 

         

Så tittade "den andra" Gun-Britt in och Julia fick tillfälle att hälsa på henne (efteråt sa hon vilka trevliga grannar vi har mamma!).
Det är ju snart påsk, så jag påskpyntade i fönstren ovanför "gröna dörrarna". Det blev fint. Jöns har sett massor av människor stanna och kommentara mitt pynt. Kul att det märks.


image21


På tal om folk som passerar... Så mycket människor det är som stannar och pratar. Ja det är ju klart, vi gör ju något ut över det vanliga det kan man ju verkligen säga.  Toan på övervåningen åkte ut. Den har gjort sitt.
Sedan har jag klippt ut en massa bilder med inredningstips från tidningar och kataloger. Dem skall jag sedan limma upp på ett stort papper, som inspirationskälla.

Ja så är det ju kök (Vill ha snyggt kök! ). Jakten går vidare. Har fått ett par snygga förslag nu.

Det finns ju en del blåbetong i huset. Så vi har haft en radonmätare på plats några dagar. Men det verkar som om det är så låga nivåer att det är helt ok. Det känns skönt man vill ju bo i ett friskt hus.

Janet

Riva, bära, riva

Så fortsätter vi att riva. Alla golv ska ut, inkl betongplattan inunder. Ja, jag vet att man får kramp när man tänker på det och ännu mer när man genomför det men nu ska det bli bra gjort en gång för alla. Är där fukt så ska den väck och sedan ska det in golvvärme, det är bestämt!

 Vi håller ju till i vinkeln. Oscar och Bobban hjälpte oss att bryta upp trägolvet. Ja där åkte ner lite väggar med den dagen. Tack för hjälpen. Julia var också i farten, ups där kom fram lite blåbetong, inte bra, radonrisk. Måste nog åtgärdas!
Jöns hyrde en kobra, ett sabla stort skrälle rent ut sagt. Med den har han bilat (det heter så när man hackar) upp betonggolvet bit för bit.
Det är nu min insats kommer in. På med munskydd, handskar och huvudduk. Sedan ner på huk och plocka upp bråten i två spannar. Ja det är sant. Det går inte att ösa på skottkärra, spaden bara fastnar i bråten. Nåväl, spannarna blir inte så tunga som man tror, bara man lastar klokt. Sedan bär jag det lugnt och metodiskt (har lärt av pappa, jag vill ju inte få ryggskott igen) ut på släpet genom "gröna dörren" YES. Hm får nog erbjuda grannen en fönsterputsning. Ja ja, det är bara att jobba på, jag gillar ju träning och detta är verkligen träning. Jöns har det värsta jobbet så det är bara att hugga i.  

Så är ju Frasse med så klart. I början bara gnällde han, men han har nog vant sig nu. Eftersom han älskar bollar så har han en med sig. Eftersom det dammar så mycket av all stenen så är dörren öppen hela tiden. Han lägger då sin boll precis innanför dörren så att man ska kasta iväg den varje gång man reser sig upp. Det är rätt trevligt faktiskt. Vi jobbar och han gör det han tycker är roligt, nämligen jagar bollen. Inget dåligt samvete alltså.
           
                                                    


Så har Lars gjort färdigt ritningarna. Större kupor in mot gården så att man kan använda övervåningen. En "flygel" till Julia och ett utbygge längs med vinkeln så att vi får ett rejält badrum och ett kontor. Trappan får flytta på sig och köket har fallit på plats. Det blir jättebra. Lars du är en pärla. Snabbt in med ritningarna till kommunen för bygglov, så var det anmälan om bergvärmeborrning med, allt på en gång. 

                                                            

Glasverandan.  Åh vad jag längtar efter glasverandan. Såg en jättefin i Båstad i fredagsnatt när jag hämtade Julia på Madison. Nästa gång jag är där ska jag ha kameran med och ta lite bilder för att hämta inspiration. Vi måste ju ha snygga glas såklart.

Köksspisen har fått lämna huset. Gissa hur det gick till? Jodå på samma sätt som den andra bråten. Hacka, hacka. Ner i spannar ut på släpet genom gröna dörren. Att murbruk kan vara så hårt. Jag trodde det skulle vara en rel lätt match att hugga med stämjärn och så, men ack där misstog jag mig totalt. Ja det blev den gamla vanliga visan, Jöns hackade och jag bar.

                                                                 

En kväll när Julia var med så gick vi loss på köksgolvet. Listerna bort, tarketten ut, korkmattan upp och släpas ut i garaget, brännbart till vänster och metall till höger... så var det bara plankorna kvar av köksgolvet.

I början när vi rensade huset, packade Jöns ihop en låda med gamla böcker, ett lås, en nyckel, en tomte, en prydnadssak och lite annat smått och gott. Det skickade han till Rima, kollegan från Litauen.
I Litauen har de inte bevarat så många gamla ting så hon var sååå faschinerad när hon var hos oss på besök.

Nu har vi fått veta att Rima skänkt sakerna till en auktion i Villnius, till förmån för tuberkulossmittade barn. Bättre kunde det nog inte bli. Hoppas herr och fru Henkow (förra husägarna) har koll på detta i sin himmel för detta kändes extra bra tycker jag.

Janet

RSS 2.0