2:a veckan

Så har vi börjat att riva...

Första anhalten blev tegelväggen framför oljetanken. De gröna dörrarna åkte upp och stenen ut på släpkärran utanför... Så var det rören till oljetanken som skulle sågas av. Den kvällen var Jöns både skavd och mörbultad i hela kroppen efter att ha kravlat runt ovanpå oljetanken.


Väggen mellan köket och vardagsrummet blev nästa offer. Det är spännande att se hur rummen ändrar sig. Så var det skorstenen i tvättstugans tur. Tungt och dammigt!


Efter det att Jöns rivit mellanväggarna i vinkelbyggnaden tog jag bort listerna och började på att riva ner innerväggarna. Först ut på gräsmattan med bråten, sedan ut i garaget på släpkärran. Den typ av platta kan inte ligga ute om det blir regn, då blir det tungt som bly. Träning, det är vad det är...
Ups! där tittade en korsvirkesvägg fram.

Så stod jag plötsligt i det som ska bli vårt nya badrum. Badkar med lejontassar vill jag ha och dubbelvaskar så vi slipper trängas, det har Jöns bestämt. Många beslut är det. Så är det ju kök. Vad ska man välja? Just nu är jag förälskad i Tibrokök. Har varit I Halmstad och tittat. Får se vad det blir.
I slutet av veckan anlitade vi ett företag som plockade ut oljetanken åt oss, så är det plösligt riktigt stor plats i blivande tvättstugan.
JH
                                                                                 


Första veckan som husägare till Gamlebygatan



Vi började

med att röja ut resterande saker som var kvar i huset.

En hög som sparas (några småfynd har vi gjort), en spånkista, några träskulpturer, 1 form, 1 skål, 1 vas och lite annat smått och gott. Det bästa fyndet var nog ett foto där vi kunde se glasverandan i bakgrunden som dottern Margareta berättat om, det var kul eftersom vi vill återskapa den. Vi hittade massor av ritningar och dokumentation från tidigare renovering, det var ordning och reda må jag säga.

En hög till tippen, Jöns hade hjälp av Magnus (en kompis) då jag olämpligt nog fått ont i ryggen, de for några rundor till tippen och återvinningscentralen.

En hög till loppis så klart.

En hög till skapande, Malin, en kompis som kan sy, virka, sticka och skapa av det mesta har fått garn, spetsar, en klänning, en kavaj och en kappa. Hon är makalös på att fixa till gamla ting. Hon gör säkert något jättesnyggt av det.

Julia (vår 16 åriga dotter) var lite deppig när hon såg alla sakerna.

Hon sa -tänk mamma så lever man ett helt liv, så dör man och så är bara sakerna kvar, det är ju hemskt. Så blev det lite livsåskådning på köpet! Spännande att ha en tonåring i huset.

Redan andra helgen planterade jag penséer i krukorna på grindarna.                  
Det ska vara trivsamt och välkomnande där det tycker jag är viktigt.
Resten av trädgården får vänta. Vi har massor av annat som måste göras.
Huset ska totalrenoveras.

På söndagen åt vi min goda köttfärssoppa och fikade vi ute i solen i ett hörn med lä. Det var strålande vårväder fast det bara är början av februari. Det där hörnet kommer vi att njuta av många gånger det kände vi. Både släkt och vänner har vallfärdat till oss för att se på vårt nyförvärv. De flesta tycker att vi är tokiga, men det struntar vi i. Vi ser husets och tomtens potential. Med kreativitet och hårt arbete kommer det att bli kanon.

Så har vi träffat några av grannarna. Vissa kände vi redan innan medan andra är nya för oss. Jag fick en varm välkomstkram av Margret, närmsta grannen (i bageriet). Jöns har gjort husesyn hos henne och de har talat om att han ev kan få hyra lokal av henne till sin verkstad. Gun-Britt (kände jag innan) och Tommy på andra sidan väggen har vi också pratat med. De är också trevliga. Jöns har träffat fler eftersom han varit där mer än jag.

Jöns bror Lars har börjat med ritningarna. Så sakta växer den nya planlösningen fram. En tillbyggnad för att göra vinkeln mer beboelig och kupor på taket så att övervåningen kan utnyttjas bättre ska det bli. Man kan nästan bara stå rak i mitten där uppe. Tur att vi är så korta i vår familj. Alla golv ska ut (vilket jobb) bergvärme och golvvärme planeras.


Janet

Kärlek vid första ögonkastet

image2


Det lilla gula huset på Gamlebygatan har alltid haft en särskild plats i våra hjärtan. Särskilt det lilla, lilla fönstret med tomtar ovanför de gröna dubbeldörrarna på husets framsida. Så var det den rymliga trädgården med rosor och äppelträd, där skulle man bo...

Men det huset skulle aldrig bli vårt, det var vi sååå säkra på. Barnen skulle ta över det, det var alla som vi pratade med överens om. Att bo i Gamleby har varit en dröm långt bak i huvudet på både Jöns och mej. Ja vi bor väldigt fint i dag och få kan förstå varför vi skulle vilja flytta. Hur som helst så har vi tittat på och ibland även lagt bud på olika hus i den gamla stadsdelen men av olika skäl har det inte blivit någon affär.


Hösten 2007 stod det så plötsligt en "Till salu" skylt vid gula huset. Va, är det till salu i alla fall???


Vi tog genast kontakt med mäklarn och fick titta på huset. Ett par turer dit igen blev det innan vi bestämde oss för att lägga ett bud. Efter många turer fram och tillbaka var så huset äntligen vårt. Det kändes nästan overkligt.

Det var överenskommet att vi skulle tömma huset på det som ägarna inte ville ha och den 8 februari 2008 tillträdde vi så vårt gula lilla hus och påbörjade vårt äventyr.

Janet


RSS 2.0