Vi bygger på semestern

Vi har inga sysselsättningsproblem på semestern. Jöns kör ju hårt som ni förstår och vill bara jobba med huset medan jag försöker hinna med lite annat med. Vi ska ju trots allt ladda batterierna för ett helt år framåt. Under första sem veckan bjöd vi hem Tommy och Gun-Britt (grannarna) en kväll på lite mat och en pratstund. Jag bjöd på två rätter med ost i och fick sedan veta att Tommy inte var så förtjust i ost (typiskt)  men han åt med god aptit. En mycket trevlig kväll med många skratt. Vi gick naturligtvis husesyn på gården och de insåg att vi har en hel del saker som skall avyttras innan vi flyttar in i Gamleby. Så har vi blivit bjudna på kaffe hos Margret och hos Bobban och Majlis. Jöns har blivit inbjuden av fler grannnar tidigare men fått tacka nej, det går ju inte att dricka kaffe varenda dag för då blir det inte mkt gjort. En sak är säker, vi blir verkligen väl omhändertagan av alla runt omkring. Ulf, Eva och lilla Anna (4 månader) har hälsat oss välkomna. De är själva sommar och ferieLaholmare och tyckte att vi gjorde ett bra jobb med huset. Så kom Maggan en av syskonen som sålde huset till oss på besök. Hon har hyrt en stuga i Mellbystrand och var så nyfiken.
Det stämmer med bloggen konstaterade hon.

Vi slapp betala
Ett par veckor efter det att arkeologerna grävt färdigt kom det en räkning på provgropen de gjort. Men några dagar senare ringde de från Kultur miljö Halland och sa att vi slapp betala över huvud taget, de hade omfördelat projketmedel från ett annat projekt. Gissa om vi blev glada. Vi behöver ju varenda krona till denna omfattande renovering.

Resorna till tippen
Jag har ju skrivit rätt mycket om tippen. Det har ju blivit en vana att åka dit med all bråte som vi inte kan använda. De är jätte trevliga och hejar glatt när vi kommer. Nu vet dom att vi vet hur det går till när man är på tippen. Så har vi ju en egen lapp där de skriver upp att vi varit där istället för att betala kontant varje gång, vilket ju är bekvämt och bra för oss alla. Vi har hunnit med att få några räkningar nu faktiskt. Många som besöker oss tycker att vi har en välstädad byggarbetsplats. Det är bla tippenresornas förtjänst.



  


Första innerväggarna på plats
Vi har ju hållt på att riva i evigheter så nog känns det lite extra nu när det går på andra hållet. Här spikar Jöns upp de första innerväggarna i råspont mellan tvättstuga, kök och badrum.

   



Vardagsrummet tar form
Länge gick Jöns och drog på det där med isoleringen. Han försökte hitta på alla möjliga saker att göra istället för att isolera. Det är rent ut sagt ett "skitjobb" att isolera så jag förstår honom. Man har små vassa stickande partiklar överallt. Men det finns ingen återvändo så han vässade isoleringkniven och satte igång. Det märktes med en gång att det kom i isolering i väggarna. Både på ljudet och på värmen, det blev inte så varmt där det var isolerat. När det var klart forsatte han med råspont. Snart ett riktigt rum alltså!


   


Jöns "elar"
Innan man spikar igen överallt måste vi dra nya elledningar, ledningar till tv, telefon, högtalare och centraldammsugare. Jöns drog rören och jag fick dra murarsnören i tv/högtalarrören. Detta för att förebygga att trådarna fastnar (då man kanske måste riva upp tak och väggar pga det).

         


Ett innergolv blir till..
Jag måste säga att golven blev väldigt bra. Ja, jag vet att jag surade när Jöns ville gräva ur överallt och gjuta nytt men så bra det blev. Det krävdes hårt arbete och många moment: grävning, stensågning (kullerstenar i grunden), singel, mätning/avvägning som tex Bosse hjälpte oss med, vattenledningar, cellplast, golvvärme, armering, najning och betong. Hur många vet egentligen vad som döljer sig i ett golv?
Hur som helst så är det ju viktigt att det ser snyggt ut med. Här klinkar vi tvättstugan dvs första färdiga innergolvet.
1:primer 2: sättning  3: fogning 4: skura och sedan tvätta några ggr. Skitsnyggt om jag får säga det själv.

      
            



Övervåningen
Så skulle vi ge oss på övervåningen. Jöns har sågat upp ett nytt hål i taket och ställt dit en tillfällig gammal trappa (han ska snart bygga en ny) Sedan sågade han upp spår i golvet på övervåningen och så kom det på min lott att bryta loss matta, masonit och brädor. Allt åkte ner på bottenplan och sedan den vanliga vägen ut på släpet osv...Det blev stora hål överallt så man fick pasa sig väl var man satte fötterna.

Vi inser att övervåningen blir väl låg, 194 cm om man står i mitten. Vi ska ju förstora kuporna och bygga en kupa till men det bli ändå litet där uppe. Just nu leker vi med tanken på att göra kupa hela vägen men Lars (arkitekten) är tveksam till om det bli så bra. Vi får grunna vidare på det.




Badrumsplaner
Vi ska ju snart sätta igång med badrummet. Eftersom det är sommar och semestrar är det lite svårt med leveranser och så, så det gäller att vara ett steg före. Vi har en idé om att bygga en rund dusch i glasblock. Jag for ut till Magnussons golv och konsulterade dem. Jag var där i 1,5 timma och pratade med alla. Anders kom med många goda tips...Han hjälpte mej med en ritning på duschen, tog fram priser på glasblocken, kom med tips och ideer om låsning (som han var helsäker på att Jöns kunde fixa) av dörren in till badrumet samt inspiration till ett billigare alternativ till blästring av dörren. Jag har sett en dörr som är helblästrad allt utom texten bathroom, jättesnyggt. Jag tittade även ut tre fyra olika klinkerplattor till väggar och golv som de själva importerar från Spannien. Snygga grejer till bra priser.
När det gäller den runda duschen så blev den väldigt dyr. Väl hemma började vi göra nya alternativa ritningar för att ev minska antalet glasblock. Jag for även ut på en glasblocksexpossé för att jämföra priser. Därigenom konstaterade jag att Magnusson hade bra priser som höll väl i jämförelse med andra.
Nu ska vi smälta allt så återkommer jag längre fram.


Rapport från trädgåren
Anemonerna blommar för fullt (se nedan) vi har massor av sådanna överallt. Bärbuskarna ger gott om skörd och Magnolian blommar med små små blommor här och där. Jag som trodde att Magnolian bara blommar på bar kvist!
Så har Kent (Slottets bagare) hjälpt oss att klippa vindruvan. Han klippte och klippte i flera timmar. Nu är det en snygg och vältrimmad buske.


 





Pressen på besök
En dag när jag stod på elfirman och pratade spotlights ringde en journalist från HP i min mobil. Han hade sett att vi renoverade och varit inne på bloggen och tyckte det verkade intressant det vi gör. Han undrade om de fick komma och intervjua oss så vi bestämde dag och plats. Dom kom och vi pratade länge och väl och en hel del foto blev det med. Den 22/7 kom en trevlig berättelse om vårt arbete. Läs artikeln här
Många var det som kommenterade att de läst om oss i tidningen och att de tyckte vi gjorde ett fantastiskt jobb. Många var det även som besökte denna blogg. I vanliga fall är det i snitt 20 läsare. Vid vissa tillfällen har det varit upp till 42 läsare. Dagen då artikeln kom var det 180 st. Inget dåligt genomslag det.


Specialtillverkning
Vi har ju murat en brandvägg in till grannen. På utsidan av den ska man sätta något som skydd mellan mur och en jordvall. De flesta köper en färdig platta, inte vi. Jöns gör själv!





"Mamma Mia" välkommet avbrott
Vi tog ledigt ett par dagar och åkte tillsammans med Anette och Magnus till Göteborg och tittade på musicalen Mamma Mia (en försenad födelsedagspresent till mej). Det var två dagars välbehövlig avkoppling. Vi tog tåget upp, bodde på Hotell Gothia Towers genom Göteborgspaketet. Shopade, åt och drack gott hela tiden och så en härlig upplevelse med Mamma Mia på kvällen. Kan varmt rekommenderas.


En dålig dag
En dga skulle jag hjälpa till med att spika råspont. Eftersom jag hade ont i armen (kundvagnsarm) insåg jag snabbt att det inte skulle funka. Då bestämde vi att jag skulle lasta betongsäckarna i skottkärran och köra in i nya vinkeln. När jag lyfte första säcken kände jag att det nöp till i ryggen och förstod att inte det funkade hellre. Så skulle jag börja på att riva verandan. Eftersom de bara spikat varannan bräda innebar det att samtidigt som jag bröt loss en som var spikad, hoppade en ospikad ner och klippte till mig över ögat. Gissa om jag blev förbannad. Ont gjorde det med. Jag kände mej som en urusel byggnadsarbetare. Jöns frågade lite försiktigt om det inte var jympa den kvällen (han vet vad jag behöver).
Trots allt blev dagen bra och jag fick gjort en hel del. Jag rev i stort sett hela verandan. Tidigare på dagen hade vi hämtat 31 st begagnade gipsplattor som vi skall återanvända mot grannens vägg för att minska på ljud. Dessa plattor skulle både lastas på och av. Lite av varje alltså.


Snart går vi till mäklarn
Nu känns det som om det skulle vara möjligt att lägga en tidplan för flytten. Till jul verkar vara rimligt.
Så fort mäklaren är tillbaks från semestern lämnar vi ut Björkäng till försäljning. Inget dåligt ställe!





      


Janet

Ett hus växer upp

Mer tak att riva
När Jöns rev ner innertaket i tvättstugan fick han ner denna jätteplanka som är 40 cm bred i ena änden. Den ska vi bevara och göra något fräckt av. Jag tror det blir en hängare. Man kan nog spika på några vackra smidda gamla spik så kan det bli snyggt.



Nästa utmaning var att ta ner innertaket i vinkeln. Då jag varit totalt slutkörd och dethär med isolering inte är min starka sida (det liksom kryper in i varje por) så fick det bli Jöns igen!!! När det var klart var det så dags för resning av nya vinkeln.
Innan dess skulle jag till Gullbranna bygg och handla klister till takpappen. När jag kom dit var jag så virrig i bollen att jag knappt kunde redogöra för Ola vad jag skulle ha eller inte ha. Jag hade en lapp med mig men kunde nästan inte reda ut vad och hur mycket jag skulle ha. Sådant kallas stress. Hur som helst lyckades vi med gemensamma kraftrer reda ut vad jag kunde behöva, till slut fick jag dessutom tag på Jöns för att stämma av med honom, så hem kom jag med klister för takpapp, gipsskruv och sopsäckar. Allt var rätt!


   


Snickare
Tidigare i vintras hade Jöns vidtalat en snickare om att hjälpa till när det blev dags för takstolarna. Det visade sig att han slutat som snickare så där stod vi och visste varken ut eller in. Så en dag när vi var och åt lunch på Eva-Lena:s, började Jöns snacka med några snickare som han sett äta där samtidigt som honom under ett par veckor. Han frågade var de var och jobbade och om de hade tid över för att hjälpa oss veckan därpå. Det visade sig att de hade ett bygge som skulle bli klart på tisdagen (vi behövde hjälp under onsdagen och torsdagen) så de kunde ställa upp. Jisses så lättad jag blev. Jag har känt att tiden dragit iväg så mkt pga en massa olika saker och nu var vi verkligen i behov av hjälp, så plötsligt fanns den där. "När nöden är som störst är hjälpen närmast". Alma bygg som de heter, byggde en ny fin byggnad på den nya betongplattan. En breddning av gamla vinkeln, klädkammare/förråd samt ett rum till Julia. Taket var en stor utmaning då de lutade på flera håll. Samtidigt som det regnade av och till. Mycket duktiga killar som vi varmt rekommenderar.

På min lott kom sedan att städa efter killarna. En massa spillvirke, spik, plast från pappen m.m. Efter att jag sorterat upp det lastade jag hela rasket på släpet och sedan iväg till tippen. Eftersom jag lyckats skaffa mej en tennisarmbåge som egentligen är en "kundvagnsarmbåge från Maxis nya kundvagnar" var jag mer än mör efter det jobbet.

          







Brandmur
Då vi bygger i tomtgränsen måste vi göra en murad brandvägg mot grannen. Gerry skulle komma och hjälpa oss med murningen. Eftersom vädret är så ostadigt fick han komma flera kvällar på rad men det var först vid tredje kvällen som det gick att börja mura.


     




Krusbärshund
En dag beslöt jag mej för att fixa lite i trädgården. Jag trimmade gräs, klippte gräs och fixade lite i några land. När jag höll till bland krusbären kom Frasse fram och upptäckte att bären var mogna. Då vi är en hälsomedveten familj, så även våra djur, så åt han med god aptit. Det som var så gulligt var att han plockar dem själv direkt på busken och som det verkar helt utan besvär från taggarna.


FRUKT ÄR GODIS


Plåtjobb
Bror Knut som är plåtslagare hjälper oss med goda råd och plåtslageritjänster. Det nya taket och kuporna skall vara i plåt. Sedan ska det ju dit en massa stuprännor och så blir det en del ventilation med. Bra med kunnigt folk i släkten. Här instruerar han Jöns om hur han ska göra med takkanten intill Tommy och Gun-Britts hus.

 


Väggar upp

Nästa steg var att försöka får huset tätt så Jöns spikar upp Gips och sätter dit tillfälliga gamla fönster, dörrar och stuprännor. Visp så var det ett hus.


 


El och golv...
Vår elcoach (Gert-Ove) har besökt oss igen. Denna gång gick vi igenom var alla rör skall dras, var spotten skall sitta och en massa annan elteknisk support. Så har jag beställt klinkers till tvättstugan.
Det blev grått och svart i ett rutigt mönster, snyggt!

JH

Nu bygger vi till...

Fullt ös
Arkeologerna är klara ( Läs artikeln här) och de har meddelat att vi kan fortsätta med bygget i vinkeln. Det känns skönt att vi nu kan släppa utgrävningarna. När beskedet kom satte vi fart med avloppet under badrummet. Alla rör ska på plats och så fall så klart.



Grus
Eftersom marken blev full av hål och gångar genom utgrävningarna, var vi tvugna att jämna till det med mackadam annars skulle det kunna bli sättningar i huset i framtiden. Gissa om man blir trött när man tänker på att ösa grus igen??
Fast denna gången hade vi tur. Vi fick grusen levererad alldeles nära gropen. Gissa om vi blev glada för det.
Tack för det Jocke, du är en pärla!




När grusen var på plats skulle den rakas ut och paddas.
Mycket arbete och noga är det så att det blir så jämt som möjligt.

  
  


Sedan var det dags för cellplast, golvvärme och armering. Det som Jöns gör på bilden ser inte särskilt jobbigt ut men det är det. Första gången jag skulle hjälpa till med det, tänkte jag, det fixar jag lätt jag tränar ju, men fy vad strängt det var. Inte konsigt att Jöns fårtt massa nya (snygga) muskler.


 


Armering

För att hålla armeringen på plats ska man fästa ihop dem med ståltråd och en specialtång, det kallas att man "Najar". Det kom på min lott denna gången (förra gången var det Bobban som gjorde det mesta av det). Det tog mig en lördagseftermiddag, pust! Samma dag bjöd Claus oss och några andra grannar på kaffe och mammans goda danska kringla i trädgården. Ett välkommet avbrott. Vi har ju mycket slang i våra golv och för att ha koll på vilken slang som går till vad, är det viktigt att märka upp dem rejält annars kan man råka ut för obehagliga överaskningar.

Ja så hade vi hade bestämt oss för att sätta spotlights i golvet i gången utanför badrummet (ska bli skitsnyggt).
Till det behövs ju rör för att dra elen i och det måste ju ner i golvet. Gert-Ove, vår elcoach på Elarbeten, kom och gav god råd hur det skulle gå till. Mycket att tänka på med andra ord.


    


Gjuta

Så var det tid för golvgjutning igen, då ska man ju ha tillstånd för att stänga av vägen ni vet. Jag ringde Affe på kommunen men han var på semester, då blev det såå krångligt!!! Fast efter en hel dags ringande lyckades jag till slut få mitt tillstånd och betongbilen kunde komma. Denna gången lastade de av betongen med kran över vårt lilla hus. När betongen var på plats var det samma prosedur som förra gången. Jämna till, mäta med laser och packa...
Vi var så glada när detta var gjort. Den kvällen firade vi med jordgubbar och Champange.
Äntligen var plattan klar och vi kunde pusta ut. Nu ska den torka i 12 veckor innan vi kan lägga golv.


       

Kort från köket

Jag fått ett vykort från köket. Det står att det tänker komma den 7/8, att jag ska ringa dagen innan och att det ska va två man på plats och hjälpa till att lasta av. Undra om jag kan va mä??? Det står ju man på kortet???
Det ska bli såå kul. Dessutom har vi hittat ett jättesnyggt ekgolv hos Magnusson som passar perfekt till bänkskivan.
I princip samma golv kommer att flyta genom hela huset.

Spik i foten
Nu har det hänt!  Det som jag väntat på i veckor. Jöns har trampat på ett spik. Statistiskt sett borde det hänt för länge sedan, med tanke på hur ofantligt många brädor med spik i som vi trampat runt i. Jöns rev innertaket i tvättstugan och lyckades trampa på et rostigt spik. Den kvällen sov Jöns med spritomslag på foten
(trots att han själv tyckte att han skulle ta det invertes).  Efter ett par dagar var han mkt bättre igen.


Trädgårdsrapport
Rosorna har verkligen gillat vädret. De blommar så man blir alldeles matt. Se själv!

 



JH





RSS 2.0