Bit för bit

När golvet gjutet och klart gav vi oss så på innertaket. Vi befarade att det skulle vara lika många tak som det varit golv och väggar, alltså två tre stycken. Så var det så klart. Taket var isolerat med sågspån, vilken naturligtvis rasade ner så fort man nuddade en bräda eller platta. Mödosamt och plockade vi ner taken bit för bit under tiden spånet rasade ner över en. Inget roligt jobb detta hellre. Vi hade alla fönstren öppna så det rök ut på gatan. De som gick förbi hostade och fräste. Gissa vad vi gjorde då, jo, precis detsamma. För att vara redo för tippen sorterade vi sedan all bråten så klart. Plattor i en hög, trä i en annan och spån och lite annan isolering i säckar. Det blev 49 st.


                         

På lördagen tog vi den sedvanliga turen till tippen. Säckarna var så tunga att Jöns nästan säckade ihop. Jag kom en halvtimma efter honom eftersom jag hade ordnat med fikakorgen. När jag kom till Gamleby var släpet nästan färdiglastat och Jöns var helt slut eftersom han fått ont i hjärtat. Att han aldrig kan ta det lugnt. Så blev det en lite föreläsning om faran med rökningen och allt det där.Det var inte bara spån i taket. Det var proppfullt med enorma getingbon. Jag tror det var 8, 9 stycken. Har aldrig sett sådana bjässar förut. Tacksam för att de var obebodda. Det verkar dessutom som om man passat på att slänga upp all möjlig bråte när man en gång i tiden byggde taket. Vi hittade kläder, gamla tidningar i mängder, krukor, en brödrekvisition (bröd för 3 öre), ett porslinshuvud m.m.


         

Så har vi haft myrinvasion. Det var när golvet var nygjort. Antagligen lockade värmen som bildades när betongen "brann" till sej myrorna. Det var enorma mängder myror. Så vi fick tillkalla Anticimex. De kom och sprutade så var det problemet över får vi hoppas.


Arkeologerna har bestämt sig för att gräva mer. De vill undersöka all jord där vi ska bygga ut. De beräknar att det skall kosta runt 180 000 kr och de har sökt statliga medel för det. Det hade ju inte varit rimligt för oss att stå för det. Så nu är det bestämt. På tisdag kommer det två personer som skall påta i marken och det lär ta ca 7 dagar.


Detta beslut gjorde att vi kunde börja plockat ner ytterväggen i vinkeln, där vi skall bygga ut. Bit för bit tar vi ner vårt lilla hus, snart är det bara en tummetott kvar...

image61

Här framför huset ska arkeologerna gräva. Få se vad de hittar, för hittar det gör dom nog!

Nu händer det grejer

Under 1:a maj helgen fick vi besök av Lennart och Monika Henkow (en de tre syskon vi köpte huset av). De berättade var det fanns en brunn och att det legat ett gris- och höns hus på en särskild plats på tomten. Sådant är ju alltid intressant att få veta. De tyckte det var bra att vi renoverade så grundligt, så att det verkligen blir ordentligt gjort. Innan de gav sig av bad de att få ta en blomma från Mangnoliaträdet (se förra inlägget) för att sätta på deras mammas grav. Det kändes stort och viktigt på något sätt att hon skulle få den där blomman som hon haft på sin tomt i så många år under sitt liv. Jag tror jag skall be dem visa mig hennes grav, så kan jag gå dit med en blomma när trädet blommar nästa år.


Vi behövde lite nya grejer så vi åkte in en sväng till Halmstad. Vi köpte en gräsklippare, en girsåg, en högtryckstvätt och ett på röda "jobbebyxor" till mej. Dom e praktiska och rätt snygga, fast första gången jag använde dem så raspade jag upp en bit i knäskyddet (som för övrig är felplacerade) då blev jag så förbannad. Ta hål i de nya brallorna...


Golv-Golv-Golv

Vi har jobbat intensivt med golvet. När jorden var utgrävd så skulle avloppet ner. Det var lite trixigt att få till det men till slut var det på plats. Det är viktigt att det bli fall och att man kommer ihåg att få dit alla ledningar för när man gjutit är det för sent. Efter det lade vi ut kallvattenledning, singel, cellplast (skära mäta och passa till), varmvattenledningar, cellplast igen och sedan golvvärmeslingorna. Det var verkligen en hel vetenskap med alla fästen, slangar och olika kopplingar som skulle till. Man ska ju kunna styra värmen i olika rum så det krävs en hel del tänk när man planerar en sådan uppvärmning.

image46

När golvvärmen var på plats så skulle armeringen in. Det var nog min sämsta dag hittills. Vi hade jobbat i huset flera dagar på rad och jag var såå trött, till det hade jag inte hunnit med Friskis, vilket innebär att jag blir tjurig. Är man tjurig är det svårt att klippa av armeringsjärnen med den stora bultsaxen vilket Jöns gjorde med lätthet trots att han aldrig varit på Friskis (som något annat än tekniskt stöd). Klart man blir irriterad. Därefter skulle armeringen fästas ihop. Då kom Bobban som en skänk från ovan och hjälpte Jöns med det (så jag slapp), det tog ett par dagar att få till det. Tack Bobban!


                 



Grannen Lars har hälsat på en hel del. Han är sommarboende i gröna huset mittemot oss, fast han är även där i samband med vissa högtider, som tex Valborg. Han är jättetrevlig. Är jag inte där så frågar han efter mej. Då berättar Jöns att vi har ett hus till, som jag är hemma och sköter.



Historiens vingslag

Den 8 maj kom bilen med gjutning. De släppte in betong i huset med en jättelik slang (ovanpå allt det där jag berättat om ovan). Sedan mätte de med en lasergrej och jämnade ut betongen med en jättestor vibratorplatta och en golvmopp. Tre fantastiska män (+ Jöns) höll på med detta större delen av dagen. Jisses så slätt och fint det blev.



Samma dag höll arkeologen Lena på att göra en provgrop (1x1 meter) ute på tomten, för att söka efter ev fornlämningar. Klockan 11.00 fick hon napp. Fyra keramikskärvor (läs artikeln i HP här)  från någon typ av kanna eller liknande påträffades på en bit ner i marken. De lär komma från 1200 talet vilket enligt Lena är det första verkliga fyndet från Laholm från den tiden. Tidigare har man ej haft bevis, utan bara hörsägen så nu har vi bidragit till Laholms historia med, lite häftigt på något sätt. För att fira bjöd Jöns henne på Loranga och grannen Matilda kom och bjöd alla på kanelbullar. Stämningen var på topp.

                                                                     

På tisdag får vi veta om de vill göra ytterligare utgrävningar. Vi håller tummarna att det räcker med detta nu. det är vår tid och våra pengar som bekostar utgrävningen så vi är rätt nöjda nu.

Så har vi äntligen beställt kapitalvaror. Efter 6 olika offerter har vi fått bra varor till rätt pris, det lönar sig faktiskt att leta lite. Ser verkligen fram emot att laga mat i nya köket! Jag har tidigare berättat om mitt "inspirationspapper". Här har jag limmat upp en massa trevliga inredningstips som förhoppningsvis kan fungera som inspiration för oss i alla de val vi skall göra nu.

image52

Så har vi hämtat min brors vackra gamla ytterdörrar som vi fått. Jöns skall göra egna så vi sätter i dessa tills han är klar med det. Kan kanske ta något år eller så.

Av många vi möter och av dem som läser denna blogg blir vi så påhejade att det inte är klokt. Det stärker oss och fungerar som ett viktigt stöd i denna omfattande utmaning.
Tack all ni...

JH

RSS 2.0