Höst i luften





Det har blivit kyligt i luften och vi småfryser ibland, det känns att hösten är på väg.  
Det märks även i trädgården. Träden är fulla av härliga äpplen och humlen blommar.
Jag gjorde en enkel humlekrans hängde på gröna dörren, blev rätt snyggt.






          


Nu är äpplelådan ute på häcken och folk låter sig väl smaka.
Vi fyller på och förbipasserande äter.
Ett bra sätt att få Laholmarna att äta frukt! 

  


Jag har mestadels jobbat med att ställa Björkäng i ordning för försäljningen. Röjt, städat och fixat till det, så att det ska se så trevligt ut som möjligt. När mäklarn lagt ut huset på nätet hade det nästan genast börjat ringa hugade spekulanter, det känns lovande. Måna "tittare" har vi med, de glider sakta förbi i bil ute på vägen.
I fredags hade vi första visningen och i veckan kommer både annons och Villaguid.
Ytterligare en visning är inplanerad på lördag.
Vi håller tummarna för att försäljningen ska gå bra.
Hoppas det finns någon där ute som vill ta hand om vårt fantastiska hem!


Jöns har jobbat vidare i Gamleby med att isolera, spika råspont, dra rör till centraldammsugaren och sätta upp termostater till golvvärmen. Det är såå.. mycket som man måste komma ihåg att göra i rätt ordning.
Glömmer man något kan man ju åka på att riva något och det har vi ej lust med.

Jag har fixat med de nya fönstren. Satt i tätningslister och "dervat" dvs petat in isolering runt kanterna mellan karm och vägg. Allt som har med isolering att göra är skitjobb. Det sticks och kliar hela tiden. Även om man utrustar sej med alla tänkbara skydd så kryper det in isolering i minsta lilla glipa. Julia var och tittade till oss när jag höll på som bäst. Hon konstaterade att jag fick lära mej massor, vilket även jag konstaterat.




Vi ska ju använda storebror Knuts gamla dubbeldörrar i glasverandan.
 Jöns har renoverat dem. Krympt dem, gjort en ny karm, kittat och glasat om några rutor m.m.
En hel del jobb faktiskt. Men snyggt blev det. Glasningen har inte samma stil som fönstren, men eftersom Jöns själv vill göra egna dörrar längre fram, så får dessa  sitta i så länge.







  


Så har vi jobbat en del med övervåningen.
Här isolerar Jöns golvet och borra lufthål till luftspalten i kuporna (Tripp, Trapp och Trull).


   


Så har plåtslagaren (Manno) jobbat vidare med taket. En dag såg han lite konstig ut. Det visade sig att han hade fått ont i ryggen. Han kravlade runt på taket, stel som ett köksskåp. Jag vet en del om hur det är att ha ont i ryggen så jag gav honom lite råd. Senare på kvällen fick jag veta att han nästan inte kunnat ta sej ner från taket. Inte bra.


Tillsammans med bla Peo och Lotta (Gamlebybor) har vi blivit intervjuade av Yvonne Persson, journalisten som skriver i böckerna "Gamla Laholm". Det skulle handla om människor som köpt och renoverat gamla hus i Gamleby. 
Så kommer vi i en bok med, vi gör visst avtryck på mer än ett sätt.

Här sitter jag bänkad framför datorn och skrivet detta inlägg i bloggen.
Katten Sotis vill ha uppmärksamhet och kel.



JH

Tak och fönster

En dag fick vi oväntat besök. Det var grannen Märta som kom med kaffekorg och tårta. Det var nämligen så att Anna-Lisa Henkow, förra ägaren skulle fyllt år den dagen. Då tyckte Märta att det passade att uppmärksamma det. I en vacker korg hade hon lagt ner en gudomlig Hallontårta, vetebröd, cider, kaffe m.m. Det var en av dagarna när snickarna var där. Det passade utmärkt att även de fick vara med och fira.




När pappen på taket var klar var det dags att förbereda för pannorna. Vi hade ju brutit upp ett trägolv tidigare som vi inte skulle få ngn nytta av så de sågade Jöns och jag ner till läkt. Mats och Johan (snickarna) hade aldrig spikat läkt av lackat furuplank någon gång och tyckte nog att det var i lyxigaste laget. I samma veva kom våra fönster (Almogefönster) som även dem sattes på plats. Det blev väldigt bra. Verandan blev precis ett sådant smycke som vi tänkt oss. Dom var ruskigt dyra men snygga.





Glasverandan från insidan.





Alla pannor var ju nedplockade och somliga var så dåliga att de fick åka till tippen eller fungera som fyllningsmassa. Vi bestämde oss för att lägga tillbaks husets egna pannor mot trädgården och skaffa andra till gatsidan. Jöns lyckades snoka upp enkupiga pannor som skulle passa bra i stilen. Dem fick vi av vår granne, Peter i trollet. Vi kallar honom så för att det står stora träd vid hans hus och Julia tyckte att de liknade ett troll när hon var liten, så då har det blivit Peter i trollet. Vi hämtade pannorna på släpet och hela familjen involverades i arbetet. Från släpet skulle de sedan upp på byggnadsställningen som stod uppställd längs med gatan. Träning, träning, träning!







Här jobbar killarna med pannorna mot gatan. Huset är oerhört snett vilket gör att man får skära till pannorna så att de ska passa. Plåtslagarna håller på med rännor och annat plåtarbete, full aktivitet med andra ord.
Detta med takarbetet har gjort att jag plötsligt höjt blicken och börjat titta på tak, kupor och takpannor,
ett nytt fokus i livet så att säga.


        



Sidan mot trädgården lade vi själva. Steve var och hjälpte oss en lördagseftermiddag. Jöns och jag var så trötta efter en lång arbetsvecka med dubbla pass, men Steve kan verkligen pigga upp en. Han skojar och pratar på, även om man inte svarar. På söndagen var Bessan hos oss och hjälpte till att riva resten av innertaket på ovanvåningen.
Det var mitt jobb och ingen var väl gladare än jag att jag slapp. Själv har jag börjat måla. Jag målar vingskenor och klädselbrädor till utbygget.




 



När alla ställningar var borta kunde vi åter ta oss ner i vår läskiga matkällare. Där möttes vi av en obehaglig överaskning. Golvet var täkt av vatten. Jöns började ösa och jag tog emot. Ju längre in vi kom i källaren ju sämre ställning fick Jöns ha. Han lyfte spannen bakåt och jag tog emot. Jag har fortfarande ont i högerarmen (efter kundvagnen på Maxi ni vet) så jag blev trött rätt fort. Jag föreslog att vi skulle åka hem och hämta pumpen som vi använder när vi tömmer poolen, det tyckte inte Jöns. Detta är snart klart sa han. Snart! Efter 45 minuters ösande kunde vi skönja golvet igen. Då var jag sur!












Dosor på rad. Det är mycket ledningar som ska dras hit och dit, Jöns har koll! Ibland pratar han bara om var man skall tända och släcka och sådant.





Så tillverkas vårt plåttak till nybygget. Snyggt svart och falsat skall det bli, ett riktigt hantverk. Här jobbar Manno med delarna. Bilden är tagen på storebror Knuts plåtslageri. Jag bråkade lite med honom (Knut alltså) när jag var där, för jag tyckte att hans firma kunde sponsra Friskis&Svettis och samtidigt få en reklamskylt, han klampade iväg över golvet med några plåtar och sa att de minsann inte behövde någon reklam. Hä, sa jag, strunta i det då.





Mäklaren har varit hos oss på Björkäng. Vi har anlitat Ulf på Danfors. Det var han som skötte försäljningen av Gamlebygatan och det kändes bra tyckte vi. Han känns kunnig, lugn och sansad. Ulf har tagit bilder och förberett alla papper inför försäljningen. Inför fotograferingen fick jag städa rätt rejält, det var bra så fick jag det gjort. Nästa vecka läggs det ut på nätet och den 11/9 i en Villaguiden. Det är naturligtvis dubbla känslor det här med att sälja gården, konstigt vore det ju annars. Här har vi bott i 24 år och när vi flyttade in var det vårt drömhus.

Stressen har tagit ut sin rätt, jag har blivit tankspridd (eller morfig som Julia säger, morfar är lite senil). Jag har glömt var jag lagt papper och så. Fått vända upp och ner på huset ibland. Det är väl helt enkelt för mycket i huvudet just nu.

En dag ringde företaget som skulle leverera kapitalvarorna. De kunde inte leverera än för de hade tappat flera av maskinerna så de blivit alldeles bubbliga, de hade fått beställa nya. 
Ta det lugnt sa jag, vi behöver inga kapitalvaror på lääänge.

Janet

RSS 2.0