Steg för steg



Till advent
var jag bara tvungen att pynta lite hemma på Björkäng. Det är ju trots allt där vi bor än så länge. I år petade jag ner granris runtomkring murgrönan. Som kronan på verket lade jag i några Ingridmarie äpplen (vi har fått mängder av dem i år). Det blev jättesnyggt tycker jag och gott med om man får tro fåglarna. Ett par dagar efter var äpplena sönderhackade. Det gör inget vi har massor av frukt och fåglarna behöver också lite gott ibland.

 

Även gröna dörren i Gamleby fick sitt...
En jättefin krans gjord av grenar från päronträd (tror jag).

 

På Julskyltningssöndagen tände vi ljus i några glaburkar i ett fönster så att det skulle se lite trivsamt ut när folk vandrade förbi.




Frasse är en trogen vän i vått och torrt. Här ligger han och tar en liten lur mitt i röran. Jöns är tjänsledig från jobbet nu och kan koncentrera sig helt och hållet på Gamleby. Varje dag går han och Frasse till Eva-Lenas för att äta lunch. Frasse vet precis vad som gäller när Jöns säger -ska vi gå och äta? Han springer en bit framför Jöns och sätter sig på sin plats utanför restaurangen. Efter en stund kommer Lena (som är restaurangägare och stor djurvän) ut med en köttbulle till honom. Tar det för lång tid innan hon kommer ut så kallar han på henne. Vov!





Jag har ju tidigare berättat om det här med spotlights... Här ser man hålen i taket i köket, i dem skall sedan varje spott monteras. I ett av hålen gick det ej att få igenom någon eltråd. Vilket innebar att Jöns fick gå upp på ovanvåningen och helt enkelt såga upp golvet och byta ut ett tillplattat elrör. Ni kan tänka er att han var lagom glad den kvällen. Nästa steg var att montera i själva spoten. Innan dess var man tvungen att tvätta bort ett litet klistermärke från varje spot med T-röd. Lagom kul det med. Inte gnälla nu, på bilden till höger lyser spottarna så fint så fint!


                


Så var det dags för golvet i glasverandan. Efter mycket letande efter de "rätta" plattorna beslutade vi oss för att ta samma klinker som i tvättstugan, fast en mindre modell. Jag ville få känslan av gammal "väntasal". Det var ett himla pill och mer än en gång plockade vi upp plattor för att få mönstret att stämma. Men vad snyggt det blev. 





   

 
I en glasveranda skall det vara pärlspontpanel det var vi helt överens om. Här får panelen lite färg. Färgen var svårmålad och ville rinna hela tiden. Nere vid mina fötter ser man den blivande kattluckan.




Vi har dragit mängder med rör i golv, väggar och tak. För att förebygga det som hände i köket (se ovan) har vi på de flesta ställen dragit i murarsnöre för att underlätta nästa moment dvs att dra i trådar i rören. Så här ser det ut i Julias garderob.

 

Det har ju varit kallt ett tag nu så vi blev ju jätteglada när "röris" hade tid att komma och koppla in värmepumpen.
När jag kom dit och fick se alla rören blev jag jätte överraskad. många rör. Det hade jag inte räknat in i den "estetiska bilden" sa jag till honom. Än så länge går värmen på el men snart ska berget få värma oss.

          


Röris donade lite med våra avlopp med. Här i toan på ovanvåningen.




Jag och min syster Maisan for till IKEA för att köpa inredning till tvättstugan. Det var ett stort företag må jag säga. Jag hade suttit hemma och planerat på papper hur jag ville ha det med skåp, kran, vask osv. Lite tips och ideer fick jag på plats av Maisan och av killen som tog emot beställningen. Lite grejer skulle hämtas i ta själv lagret, lite skulle man hämta i Berga (en bit från IKEA) lite skulle de skicka hem. Vi hade gått runt i godan ro men helt plötsligt blev det bråttom. Vi skulle ju hämta alla grejer och dessutom lasta dem på släpet med. När vi så äntligen kom till Berga kl 18.40 (de stänger kl 19.00) träffade vi en kvinna som nog bara ville hem. Jag tyckte hon likande en tullare eftersom hon hade en massa stämplar som hon stämplade med hela tiden. Hon bad mig att själv kolla alla nummer som står på paketen innan man skriver på vad man fått. Det var ju så klart en massa fel men det ville hon inte riktigt tro på. Hur som helst så saknades några delar men jag hade i alla fall inte betalt mer än jag fått och det är ju positivt i sammanhanget. Det var ju ändå försent att åka tillbaka till IKEA för att kompletera ordern så det fick vara.

 De delar jag fick med mig hem har Jöns skruvat ihop. Luck och lådfronter kommer i januari, får se vad som fattas när det levereras.
Fortsättning följer...



Det är snart dags för tapetsering. Rustad med penna och papper åkte jag och Julia runt och letade. Vi lånade hem mängder av kataloger. Dessa bar jag sedan in i huset i Gamleby. Där kom jag på att jag nog behövde sitta hemma i lugn och ro och gå igenom allt. Alltså lastade jag in dem i bilen igen. Naturligtvis lyckades jag trampa i en hundskit på gatan (f....n) som jag sedan fick in i bilen och kladdade ner pedalerna med. Härligt! Väl hemma skulle katatogerna in i huset och sedan var jag totalt slut. Allt väl... Så började det mödosamma arbetet med att hitta snygga prisvärda tapeter till alla rum. Oj vad jag har tittat, jämfört och kritiskt granskat. Det kan ta några dagar att få hem dem så jag får sätta fart!





Jöns har fortsatt med spackling och putsning av tak och väggar. Han är noggrann men det är bra, då är risken mindre att det spricker. Han har jobbat en del i badrummet med. Golv och väggar har han behandlat med en gummimassa som ska stå emot fukten. Så har han målat resten av taken (3 ggr varje tak).



Tidigt i våras blev vi intervjuade av en journalist som skriver för föreningen Gamla Laholm. De ger ut årsböcker om Laholm. Häromdagen kom 2009 års bok som bla berättar om vårt äventyr på Gamlebygatan 7. Häftigt!


Så har de nya ärgarna till Björkäng varit på besök. Ann och Robban. Mycket trevliga och lättsamma människor som är sååå lyckliga för sitt husköp. Det är en fröjd att se deras glädje och vi är väldigt glada att det blev just dem som tar över vårt livsverk. De ska inreda stallet för att ha som antikaffär som för närvarande håller till i Mellbystrand.
Titta in på www.anntikt.se  Vem vet, nästa jul blir det kanske julmarknad på Björkäng.

JH





RSS 2.0