Nytt tak...

Skorstenens tur
Skorstenen skulle fixas till och putsas om. Vi har ju tagit bort halva skorstenen, den del som vette in mot köket. Så hade vi tänkt att sätta en kanal med en ventil mot köket till för att fånga upp matos från inbyggnadsugnen som kommer precis intill skorstensmuren. Jöns satte fart och började mura. Men så av någon anledning bestämde han sig för att för säkerhets skull gå upp på taket och kolla att det helt säkert var två kanaler kvar i skorstenen. Vad tror ni han fick se där då? Jo, det fanns bara en endaste kanal. Så det blev till att knacka upp ett hål på andra sidan  (där kaminen ska stå) och mura igen helt på kökssidan. En massa bök var det tydligen, så den kvällen var han ju ingen lustigkurre precis. En kväll när vi jobbat till sent bestämde jag mej för att gå ut en sväng i trädgården och plocka med mig lite blommor hem. Julia hade städat huset och vad passar väl då bättre än färska blommor. Det hände ngt där i trädgården den kvällen. Mitt i stressen fick jag en sorts lyckokänsla av allt vackert som fanns där. Rosor i olika färger. Mängder av pioner som doftade så det kändes ut på gatan. Jag plockade hela famnen full och bestämde mej för att köpa en sådan där bred och låg korg ni vet ,som man ibland ser i schamporeklam, som jag kan ha och plocka blommor i.

        



Byggnadsställning
Så var det takets tur. Vi hade bestämt oss för att ta taket mot gatan först. Det är enklast eftersom där inte är några kupor. Först måste man ha tillstånd för att sätta upp en ställning. Jag ringde "Affe" på kommunen och sa att  -nu behöver vi sätta upp en ställning mot gatan . Det går inte för sig sa han, först måste ni gå till polisen och begära om tillstånd för att använda allmän plats. ALLMÄN PLATS!
Ha! sa jag då gör jag väl det... Det skulle så klart kosta pengar med fast riktigt hur mkt det visste han inte. När polisen fått in anmälan går den bla till "Affe" som sedan yttrar sig (han skulle vara inne dagen därpå det kollade jag). Vi var ju lite sena så jag ringde polisen, fick veta att jag måste gå dit mellan kl 10.00-14.00 och fylla i en lapp och betala 650 kr. De berättade också att det kunde bli knivigt att hinna med i tid. Efter ett par dagar kom beskedet. Tillståndet var klart och det var OK att sätta upp ställningen. Jag hämtade mitt tillstånd, dvs4 sidor rätt formell text. Klart det kostar 650 kr att få ihop det tänkte jag. Jöns hämtade ställningen på två olika ställen under den blåsigaste eftermiddagen på länge. Han var ensam och fick slita rätt hårt. På kvällen skulle jag hjälpa honom att sätta upp den. Vi skulle hämta fler delar hos grannen PeO. Han var glad över att bli av med bråten så han var snäll och hjälpte till att bära och montera. Så långt var det bra.

Tidigare på em hade jag gått "infällda spotlights skolan" dvs besökt olika elektriker för att lära mej vad som krävs. En plåtspann som är 15 cm hög ska man ha i taket över varje spot för värmens skull. Det går ju bra nu eftersom vi gör nytt innertak. Lamporna ska inte sitta för glest, 80-100 cm är bäst. Man måste verkligen vara noga och tänka mkt på säkerheten när man installerar infällda spot. Priset är i genomsnitt 500 kr/spot. I badrum skall det vara en särskild sort med dubbelt glas osv..
 Jag fick med mig en plåtspann och en katalog hem. Nästa steg var att genomföra en "brukarstudie" dvs vad tycker folk som har infällda spotlights? Jag frågade runt lite och fick en hel del bra råd som tex att inte ha det på för många ställen och som ett komplement till annan belysning. Jag var bla hemma hos Lotta och PeO (han med byggnadsställningen) och kollade.

Åter till yttertaket. Under fredagen jobbade Jöns med att plocka ner alla takpannor och lasta dem på släpet. De som var fina sparades och resten fick åka till tippen (vi e kompisar med dem nu). Jag tyckte det kändes hårt att slänga, men vi hade inget val. Eftersom vi anlitat kompisar som skulle hjälpa till under helgen så handlade och förberedde jag maten till ca 16 medhjälpare.


              



Fantastiska män!
Lördag morgon kl 08.00 skulle vi dra igång. Jöns körde iväg och jag skulle göra några fler förberedelser och sedan lasta all maten. Så när jag dyker upp sådär vid 9 tiden, får jag nästan en chock. En hel rad med män står där uppe på rad på ställningen och de har nästan rivit ner allt tak redan. Vilket tempo de hade och vilken stämning det var. Hm.. tänkte jag, detta bådar gott. Undrar om det bli varmt så man skulle få se lite mer???




Yttertaket var nu borta och ett nytt skulle på plats. Nya takstolar, isolering, råspont och papp. Göran (bilden till höger) spikade så intensivt att han fick ont i armbågen, det var inte meningen ju. Trots det dök han upp och högg i även på söndagen. Tack snälla Göran.

 
    
 

     


När allt taket var nere skulle det till, ja ni vet vart....Tippen så klart. Under tiden grabbarna jobbade med taket så fixade jag frukost och middag. Här är mitt kök


  


När man jobbar bli man smutsig, särskilt när man håller på med isolering. I brist på sanitetsmöjligheter får en trädgårdsslang duga som dusch tycker Steve. Sedan var det lunchpaus. Trötta och hungriga satte vi oss till bords. Härligt att bjuda hungriga människor på mat. Gerry var trött och solbränd så han vilar en stund i skuggan.

 
                       



Frasse är ju med hela tiden. Han blir rätt trött när han måste hålla koll på så många människor, men ett lite bus med husse i gränden kan han inte stå emot. Oscar och Ronny poserar, Ronny är gruppens clown. Han roar och skojar med alla, det lättar alltid upp. Att balansera runt på smala avsatser på tak gör en trött i benen. Här vilar "världens modigaste man" (se förra inlägget) sina smala ben.



                      


Ny isolering, Folke och Oscar jobbar på metodiskt med det obehagliga, men ack så nödvändiga materialet. Så är det dags för Råspont. Grabbarna jobbar på.

                 
 


Så kom kvällen den första dagen. Eftersom det var fotboll slutade vi vid 5 tiden. Eftersom det fanns risk för regn så täcktes hela taket in i presenningar.


        
   

Söndagen kom och med det en strålande sol. Grabbarna jobbar vidare med råsponten. En sådan vacker syn!  Det var så flera av grannarna kom ut och beundrade skådespelet och även lyckönskade oss att vi har sååå många vänner. Det är nästan så man blir tårögd. Man känner sig verkligen ödmjuk inför att vi har alla dessa duktiga människor som dessutom lägger sin egen fritid på vårt hus. Visserligen har Jöns hjälpt flera av dem men ändå. I dessa tider när samhället är uppstressat och alla har nog av sig själva, så känns det extra fint med denna support. Fler grannar berättade även att de läser denna blogg. Mycket beröm får vi för den. Det bli man glad för, beröm gör att man växer!









Vår ålderman Bobban blev även kallad för  "kungen", bla för att han då och då stängde av gatan vissa stunder för att vi skulle kunna bära fram stora plankor utan att ha bilarna vinande förbi, dom kör som in i vassen. Kungen jobbade lika hårt som de andra samtidigt som han höll ett vakande öga på att allt sköttes som det skulle. Arbetsledare var nog Gerry, han hade god förmåga att leda jobbet och be folk att göra olika saker allteftersom det behövdes. Jöns med, men han är inte riktigt arbetsledartypen. Han vill hellre jobba, jobba, jobba och vara tyst. Han är oerhört koncentrerad när han jobbar. Suck!

      
   
 

Här kommer papprullningen. Det var sååå häftigt att se dem rulla på pappen. Det gick undan må ni tro.



Så när kvällen kom var taket klart  (pannorna tar vi i höst). Gissa om vi var nöjda. Vi rev byggställningen och körde iväg den. Sopade gatan och plockade undan verktygen.




Så var det bara de specialgjorda "nockpannorna" som skulle på plats och när Jöns satte fast sista pannan så kom regnet. Vädergudarna har verkligen varit med oss denna takläggarhelg.



Så till slut tack alla ni som gjorde det möjligt att lägg om vårt tak, oavsett om ni var där eller var hemma och tog hand om familjen (vilket ju flera av sambos och fruar gjorde). Vi är så glada!

På kvällen kröp vi ner i våra sängar (kl 22.10) otroligt glada, tacksamma och trötta och kunde se framemot en ny dag.

Janet





Gamlebygatan går till historian!

Utgrävningar
Så skulle arkeologerna komma ett varv till. Först måste vi riva väggen i vinkeln och gräva bort mera jord. Fredrik från LBC kom med sin BobCat. Först tryckte han bort den mur som husväggen stod på. Därefter hjälptes han och Jöns åt att forsla bort bråten i skopan. Muren tog ungefär två timmar att ta bort, precis som Fredrik trodde. Tunga grejer, tack gode Gud för BobCaten!


Därefter skulle ett lager matjord bort så att arkeologerna (Anders och Linn) kom ner till de intressanta lagren i marken.
Anders stod bredvid och bad om ca 5 cm i taget. Fredrik var suverän med sin maskin, trevlig var han också. All jord som chaktades bort lades i en kontainer och kördes iväg.



När så Anders var nöjd med chaktandet satte han sin plan i verket tillsammans med kollegan Linn. Det var sagt att de skulle gräva ca 7 arbetsdagar. Så de satte igång. Fram med spadar, spannar och murslevar. Redan första dagarna blev det resultat. De efterlänktade fynden från det medeltida Laholm tittade fram ur den svenska myllan. De hittade keramik, järnföremål, ben, slagg, tegelsten, tegelpannor, ett stolphål (troligen från ett hus), en avfallsgrop och ett tomtgränsdike. De anar att det funnits djur och odlingar på tomten och att det kanske bott en smed på vår tomt vilket ju är lite kul eftersom Jöns är smed (bl.a.). Så efter ca 6 dgar med "grävlingarna" (internt skämt) kunde vi pusta ut. Utgrävningarna var klara och fynden blev upptäckta, YES!


Såhär såg det ut där arkeolgerna jobbat. Jöns har grävt han med så klart. En 23 m lång kanal för slangen från bergvärmehålet in till huset och bergvärmepumpen. Först kanal sedan ner med "specialtillverkad" (ni trodde väl inget annat) isolering för slangen, sedan ner med slaneländet. Bergvärmeborraren kom och svetsade ihop slang, rör och borrhålet, vi betalade med en grill (specialbyggd, så klart). En kväll när vi satt och pustade ut på pooldäcket hemma på Björkäng, upptäckte Jöns att han fått nya benmuskler på smalbenen (av släkt och vänner kallas han ibland världens modigaste man, som vågar gå omkring på så smala ben). Han undrade om jag hade sådanna...det hade jag (tack vare 20 år med Friskis&Svettis).



            

I full prakt
Trädgården är rätt förstörd av allt grävande, transporterande och funktion som lager. Trots att den blir illa behandlad så visar den sig från sin bästa sida. Det finns mängder av pioner i olika färger. De är såå gudomliga. Eller vad sägs om denna jättevallmo. Visst är den praktfull?


Att hinna med allt
Den största utmaningen just nu är att hinna med. Fast det gör man inte. En stor gård, jobb, tonårsbarn, hund, gamla föräldrar, föreningsliv och ett renoveringsobjekt är en ekvation som inte går ihop. Man hinner inte med. Man får helt enkelt prioritera. Ständigt har man dåligt samvete för det som man sorterar bort, eller gör mindre av. Det är medaljens baksida, att inte hinna gå och träna, åka en sväng till pappa eller ta hundpromenader lika ofta. Men det är övergående och när flyttlasset gått ska det bli mer tid över för sådant och mycket annat.

Återuppbyggnaden har börjat
Nya tak/golvbjälkar har satts på plats. Det var inte mycket av de gamla som bar något alls. Ett under att taket höll sig på plats. Så har Jöns satt upp stolpar till de nya innerväggarna. Isolering, råspont och gips är nästa steg. Fast innan dess ska rör för el och tele/tv/ljud på plats. En dag sa Jöns till mej att märka ut var jag vill ha vägguttagen. VAR JAG VILL HA VÄGGUTTAGEN! Hur vet man var man vill ha dem?  -Finns det standars undrade jag. Då blev Jöns sur, han tycker sådant är sunt förnuft. Fast jag tycker att det är mycket intressantare att få bestämma hur själva vägguttagen ska se ut (design). Fast det tycker Jöns blir alldeles för dyrt. När man jobbar mycket så måste man äta rejält. Särskilt viktigt är det när man har ett tråkigt jobb som tex att skära bort överbliven tätningsmassa (skum) med kniv. När man gör sådant är det alltid trevligt att tänka lite på maten man har i fikakorgen, om man har med en sådan vill säga. Det kräver ju planering även det som bekant.


        

Så har vi varit och hämtat centraldammsugaren. Även den ska på plats, i alla fall rören som skall dras i väggarna. Så har vi ritat och tagit in offerter på fönster. Jag lyckades dessutom driva igenom en helglasad dörr från kontoret till trädäcket. Det blir snyggt.

JH
 

RSS 2.0