Gamlebygatan går till historian!

Utgrävningar
Så skulle arkeologerna komma ett varv till. Först måste vi riva väggen i vinkeln och gräva bort mera jord. Fredrik från LBC kom med sin BobCat. Först tryckte han bort den mur som husväggen stod på. Därefter hjälptes han och Jöns åt att forsla bort bråten i skopan. Muren tog ungefär två timmar att ta bort, precis som Fredrik trodde. Tunga grejer, tack gode Gud för BobCaten!


Därefter skulle ett lager matjord bort så att arkeologerna (Anders och Linn) kom ner till de intressanta lagren i marken.
Anders stod bredvid och bad om ca 5 cm i taget. Fredrik var suverän med sin maskin, trevlig var han också. All jord som chaktades bort lades i en kontainer och kördes iväg.



När så Anders var nöjd med chaktandet satte han sin plan i verket tillsammans med kollegan Linn. Det var sagt att de skulle gräva ca 7 arbetsdagar. Så de satte igång. Fram med spadar, spannar och murslevar. Redan första dagarna blev det resultat. De efterlänktade fynden från det medeltida Laholm tittade fram ur den svenska myllan. De hittade keramik, järnföremål, ben, slagg, tegelsten, tegelpannor, ett stolphål (troligen från ett hus), en avfallsgrop och ett tomtgränsdike. De anar att det funnits djur och odlingar på tomten och att det kanske bott en smed på vår tomt vilket ju är lite kul eftersom Jöns är smed (bl.a.). Så efter ca 6 dgar med "grävlingarna" (internt skämt) kunde vi pusta ut. Utgrävningarna var klara och fynden blev upptäckta, YES!


Såhär såg det ut där arkeolgerna jobbat. Jöns har grävt han med så klart. En 23 m lång kanal för slangen från bergvärmehålet in till huset och bergvärmepumpen. Först kanal sedan ner med "specialtillverkad" (ni trodde väl inget annat) isolering för slangen, sedan ner med slaneländet. Bergvärmeborraren kom och svetsade ihop slang, rör och borrhålet, vi betalade med en grill (specialbyggd, så klart). En kväll när vi satt och pustade ut på pooldäcket hemma på Björkäng, upptäckte Jöns att han fått nya benmuskler på smalbenen (av släkt och vänner kallas han ibland världens modigaste man, som vågar gå omkring på så smala ben). Han undrade om jag hade sådanna...det hade jag (tack vare 20 år med Friskis&Svettis).



            

I full prakt
Trädgården är rätt förstörd av allt grävande, transporterande och funktion som lager. Trots att den blir illa behandlad så visar den sig från sin bästa sida. Det finns mängder av pioner i olika färger. De är såå gudomliga. Eller vad sägs om denna jättevallmo. Visst är den praktfull?


Att hinna med allt
Den största utmaningen just nu är att hinna med. Fast det gör man inte. En stor gård, jobb, tonårsbarn, hund, gamla föräldrar, föreningsliv och ett renoveringsobjekt är en ekvation som inte går ihop. Man hinner inte med. Man får helt enkelt prioritera. Ständigt har man dåligt samvete för det som man sorterar bort, eller gör mindre av. Det är medaljens baksida, att inte hinna gå och träna, åka en sväng till pappa eller ta hundpromenader lika ofta. Men det är övergående och när flyttlasset gått ska det bli mer tid över för sådant och mycket annat.

Återuppbyggnaden har börjat
Nya tak/golvbjälkar har satts på plats. Det var inte mycket av de gamla som bar något alls. Ett under att taket höll sig på plats. Så har Jöns satt upp stolpar till de nya innerväggarna. Isolering, råspont och gips är nästa steg. Fast innan dess ska rör för el och tele/tv/ljud på plats. En dag sa Jöns till mej att märka ut var jag vill ha vägguttagen. VAR JAG VILL HA VÄGGUTTAGEN! Hur vet man var man vill ha dem?  -Finns det standars undrade jag. Då blev Jöns sur, han tycker sådant är sunt förnuft. Fast jag tycker att det är mycket intressantare att få bestämma hur själva vägguttagen ska se ut (design). Fast det tycker Jöns blir alldeles för dyrt. När man jobbar mycket så måste man äta rejält. Särskilt viktigt är det när man har ett tråkigt jobb som tex att skära bort överbliven tätningsmassa (skum) med kniv. När man gör sådant är det alltid trevligt att tänka lite på maten man har i fikakorgen, om man har med en sådan vill säga. Det kräver ju planering även det som bekant.


        

Så har vi varit och hämtat centraldammsugaren. Även den ska på plats, i alla fall rören som skall dras i väggarna. Så har vi ritat och tagit in offerter på fönster. Jag lyckades dessutom driva igenom en helglasad dörr från kontoret till trädäcket. Det blir snyggt.

JH
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0